Teatre Romea - Propietat

Teléfono Ilpra Systems España93 317 29 79 | Mapa Ilpra Systems EspañaC/ Hospital, 51 (08001 - Barcelona) | Email Ilpra Systems EspañaAquesta adreça de correu-e està protegida dels robots de spam.Necessites Javascript habilitat per veure-la.

  • Slider 1

Edició 2023

Bases

Bases de la 3a convocatòria

La Propietat del Teatre Romea, amb la col·laboració de l’Institut del Teatre, convoca la 3a edició del Premi Teresa Cunillé als millors treballs sobre la història del teatre en català. La convocatòria té caràcter biennal.

Aquest premi sorgeix d’una iniciativa conjunta de l'actriu Teresa Cunillé i la Propietat del Teatre RomeaLa seva finalitat és incentivar i donar suport al coneixement i la preservació de la història del teatre català. Defineix una temàtica per a cada convocatòria, de manera que es puguin anar tractant diferents períodes i temàtiques que, per diferents motius, encara no han estat objecte d'estudi per part de la historiografia o que són poc presents en la programació teatral actual.

El premi té el suport del Museu de les Arts Escèniques (MAE) i Centre de Documentació de l’Institut del Teatre de Barcelona. Aquest centre posa a disposició́ dels investigadors diversos fons documentals que recullen fotografies, cartells, crítiques i altres materials sobre el tema de la convocatòria. D'altra banda, la propietat del Teatre Romea disposa d'un fons de consulta de premsa, des de l'any 1967 fins al 1988, que es pot consultar al mateix teatre.

En aquesta tercera convocatòria el premi amplia el seu àmbit i s’ofereix en dues modalitats:

  • Recerca: al millor treball de recerca sobre la història del teatre en català.
  • Dramatúrgia: al millor projecte d’adaptació d’un text ja existent o de creació d’un text original inèdit vinculat al rescat del patrimoni històric del teatre català.

Temàtica

En aquesta convocatòria el treball pot fer referència a qualsevol aspecte del teatre català dels segles XIX i XX.

Requisits

Poden aspirar a aquest premi estudiosos i investigadors, així com autors i creadors teatrals.

Els treballs, redactats en català, hauran de ser originals i inèdits.

S’haurà de fer constar a quina de les dues modalitats del premi opten i hauran de tenir un màxim de cent cinquanta pàgines en format ISO A4, amb un interlineat d’un espai i mig en el cas dels treballs de recerca i un mínim de vint-i-cinc pàgines en format ISO A4, amb un interlineat d’un espai i mig en el cas dels projectes de dramatúrgia.

Calendari

El termini per lliurar els treballs serà el dia 4 de juliol de 2023, aniversari de la mort de Frederic Soler ‘Pitarra’.

El jurat farà públic el seu veredicte el dia 18 de novembre de 2023, 160è aniversari de la inauguració del Teatre Romea, l'any 1863.

Lliurament de treballs

Les candidatures al premi s’hauran d’enviar telemàticament per mitjà del formulari següent, en el qual podran adjuntar el treball en PDF o Word (màxim 8 MB). Si el treball supera els 8 MB, caldrà enviar-lo adjunt en un correu electrònic a l’adreça Aquesta adreça de correu-e està protegida dels robots de spam.Necessites Javascript habilitat per veure-la.

Aquest camp és obligatori.
Aquest camp és obligatori.
Correu no vàlid
Aquest camp és obligatori.
Pujada d'arxiu fallida. Recorda que has de pujar els teus treballs en PDF o Word, i que el pes màxim de l'arxiu ha de ser inferior a 8 Mb. Si el teu treball pesa més de 8 Mb, envia'ns-el adjunt en un correu electrònic a Aquesta adreça de correu-e està protegida dels robots de spam.Necessites Javascript habilitat per veure-la.
Escrigui el codi de seguretat Escrigui correctament el codi de seguretat
Ha d'acceptar les condicions de privacitat

No s’acceptarà cap treball rebut fora de termini o bé que no compleixi els requisits establerts.

Dotació

La dotació del premi és de 4.000 EUR per a la modalitat de recerca i 3.000 EUR per a la modalitat de dramatúrgia. El premiat rebrà, a més, un diploma acreditatiu.

El treball premiat en la modalitat de recerca serà publicat en edició digital al RedIT (Reservori digital de l’Institut del Teatre) i podrà optar a ser publicat en edició paper dins de les col·leccions de l’àrea de Publicacions de l'Institut del Teatre, sempre i quan així ho decideixi i determini la comissió de publicacions adscrita. En totes les publicacions realitzades, ja siguin en suport paper o digital, es farà constar que el treball va rebre el premi Teresa Cunillé.

En el cas de la modalitat de Dramatúrgia, l’àrea de Publicacions de l'Institut del Teatre podrà considerar la publicació digital del text guanyador sempre i quan així ho decideixi i determini la comissió de publicacions competent adscrita a l’àrea.

En ambdós casos, l’autoria mantindrà la propietat intel·lectual d’acord amb el que estableix el text refós de la Llei de propietat intel·lectual, aprovat per Reial Decret Legislatiu 1/1996. En cas de publicar-se els treballs, tant en la modalitat de Recerca com de Dramatúrgia, l’autoria en cedirà els drets d’explotació amb caràcter no exclusiu i a favor de l’Institut del Teatre. De manera que l’autor mantindrà la possibilitat de publicar en altres editorials, si en té l'oportunitat.

Jurat

El jurat estarà format per les persones següents:

Com a presidenta, Laura Cendrós, representant de la Propietat del Teatre Romea.

Com a vocals, Mercè Amat, traductora i intèrpret; Enric Ciurans, professor i director del departament d'història de l’Art de la Universitat de Barcelona; Narcís Comadira, escriptor i traductor; Susana Egea, directora de Recerca de l’Institut del Teatre; Francesc Foguet, professor d'Estudis Teatrals de la Universitat Autònoma de Barcelona; Enric Gallén, historiador i crític de teatre; César Martínez, Director General d’Art i Continguts del Grup Focus; Pere Riera, professor de dramatúrgia i escenificació a l’Institut del Teatre, i Marta Turu, espectadora.

I com a secretària, Araceli Vilarrasa, representant de la família Vilarrasa-Cunillé.

El Jurat queda facultat per interpretar les bases, per resoldre qualsevol incidència i també es reserva el dret de no adjudicar el premi. La seva decisió serà inapel·lable.

Veredicte

El jurat ACORDA: 

1r. Considerar, per la modalitat de dramatúrgia, que el text de les bases ha d’interpretar-se en el sentit d’obres no representades i excloure, per tant, aquelles obres presentades a aquesta convocatòria que ja han estat representades anteriorment. Tanmateix el jurat recomana que, per les següents convocatòries, aquesta condició es faci més explícita incloent en els requeriments la frase “un projecte que no hagi estat representat”.

2n. Felicitar els autors del treball presentat fora de concurs La dèria d’en Fullaraca. Sainet de costums vilatanes de Ramon Ramon i Vidales, Carlos Abellán i Anna Llovera, professors del CFA El Vendrell, i el seu alumnat, per la realització d’aquest valuós treball de rescat de la memòria de l’autor vendrellenc, en el marc d’un projecte interdisciplinari del segon curs del Graduat en Educació Secundària per a adults (GES).

3r. Atorgar el Premi TERESA CUNILLÉ, en la seva tercera convocatòria, modalitat de recerca, al treball:  El Grec - 76  i l’Assemblea d’actors i directors. Un element de ruptura en l’escena teatral de la Transició barcelonina de Martí Alós. Aquesta recerca omple el buit bibliogràfic d’un moment històric del nostre teatre, està abastament documentat i en fa una interpretació pertinent.

4t.  Atorgar el Premi TERESA CUNILLÉ, en la seva tercera convocatòria, modalitat dramatúrgia, al treball: El gran Price de Jaume Viñas, per la gosadia estructural i el sentit lúdic amb què l’autor fa presents una època i un context polític i cultural identificables: els d’una Barcelona en construcció, a mitjan segle passat. Un cosmos divers, farcit d’individus tant pintorescos com reconeixedors, que col·lideixen en un emblemàtic local de la ciutat, el Price, tot donant notícia d’un temps i un país que s’acomiadava de vells usos i costums, sense atrevir-se del tot a donar la benvinguda als nous paradigmes artístics i culturals.  

5è. Finalment, el jurat felicita i agraeix la participació de la resta de treballs presentats.

 

Fotografies de l'acte de lliurament

Algunes de les imatges de l'acte, que ens ha cedit en David Ruano.

I23-T-Cunille-007
I23-T-Cunille-009
I23-T-Cunille-014
I23-T-Cunille-017
I23-T-Cunille-018
I23-T-Cunille-021
I23-T-Cunille-022
I23-T-Cunille-023
I23-T-Cunille-027
I23-T-Cunille-029
I23-T-Cunille-033
I23-T-Cunille-034
I23-T-Cunille-036
I23-T-Cunille-039
I23-T-Cunille-041
I23-T-Cunille-045
I23-T-Cunille-046.2
I23-T-Cunille-046
I23-T-Cunille-049
I23-T-Cunille-050
I23-T-Cunille-051

Imprimeix

Teléfono Ilpra Systems España
93 317 29 79

Mapa Ilpra Systems España
C/ Hospital, 51
(08001 - Barcelona)

Email Ilpra Systems España
Aquesta adreça de correu-e està protegida dels robots de spam.Necessites Javascript habilitat per veure-la.